home     projects     newz     identity     crew     linx     contact


 • newz 2022
 • αρχείο
 • newz

  25.04.2013
  Συνέντευξη - παρουσίαση της ΑΚΣ tiiinewzfilms στο περιοδικό Επίκαιρα

  Η ΑΚΣ tiiinewzfilms παραχωρεί συνέντευξη στη δημοσιογράφο Νεφέλη Λυγερού κ το εβδομαδιαίο περιοδικό Επίκαιρα.

  Το κείμενο εδώ:


  Πότε και γιατί συγκροτήθηκε η ομάδα;
  Η ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms συγκροτήθηκε το 2006, τη χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησε κ η πρώτη μας ταινία. Ήταν το χρονικό σημείο στο οποίο αποφασίσαμε να κάνουμε ένα δοκιμαστικό πέρασμα από την πλευρά του θεατή / καταναλωτή στη θέση του δημιουργού. Κανείς μας δεν είχε σπουδάσει κινηματογράφο κ το όλο εγχείρημα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον πειραματισμό. Η ανάγκη να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας ήταν εκεί, τον τρόπο αργά ή γρήγορα θα τον βρίσκαμε.

  Τί διαφορετικό προσφέρετε στο κοινό;
  Πρόκληση για μας είναι να πούμε ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί επιλέγοντας τεχνικές αφήγησης που δεν ακολουθούν τα ιερά ευαγγέλια του κινηματογράφου. Τώρα αν η δική μας ιδιαίτερη ματιά έχει να προσφέρει κάτι στο κοινό είναι μεγάλη κουβέντα κ ίσως κάπως άβολη. Το σίγουρο είναι ότι οι ταινίες μας σε πρώτο επίπεδο λειτουργούν καθαρτικά για μας τους ίδιους. Ενδεχομένως άνθρωποι της γενιάς μας που μοιράζονται τα ίδια άγχη κ τις ίδιες αγωνίες με μας να εκτιμούν τις ταινίες μας περισσότερο. 

  Είναι τελικά εφικτή η φτηνή δημιουργία ταινιών;
  Για μας η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι. Μολονότι ο κινηματογράφος ιστορικά θεωρούνταν πανάκριβο σπορ, με την εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών η δικαιολογία έλλειψης budget φαντάζει πια φτηνή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κινηματογραφιστών που βγάζουν διαμάντια κρατώντας το κόστος σε πολύ χαμηλά επίπεδα κ στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις κ όχι σε κάποιο χορηγό. Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή αποσυνδέσει τη δημιουργία από το κέρδος, συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς κ τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

  Υπηρετείτε τον πολιτικό κινηματογράφο;
  Ως μονάδες είμαστε φορείς πολιτικής αντίληψης, συμμετέχουμε σε συλλογικότητες και κινήματα, ωστόσο δεν θεωρούμε πως κάνουμε πολιτικό cinema. Το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο υπάρχει στα σενάρια μας ως στίγμα κ μάλλον χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση για να γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό. Είναι πιθανό αν προσπαθούσαμε να κάνουμε αμιγώς πολιτική ταινία, να πέφταμε στην παγίδα του στείρου διδακτισμού κ της μασημένης τροφής κ γι’ αυτό μάλλον το αποφεύγουμε. Βέβαια, στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις ..

  Πόσο σημαντικό είναι το διαδίκτυο για εσάς;
  Οι ταινίες μας έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ, ωστόσο το διαδίκτυο αποτελεί το κύριο μέσο επικοινωνίας με το όποιο κοινό μας παρακολουθεί ή θα ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί μας. Ανεξάρτητα από το αν η γενιά μας έφτυσε το mega ή το mega τη γενιά μας, το internet από την αρχή αποτέλεσε το μόνο χώρο που χωρίς προαπαιτούμενα φιλοξένησε ανεξάρτητους καλλιτέχνες σπάζοντας το φράγμα ανάμεσα σε δημιουργό κ κοινό. Καλώς ή κακώς, είμαστε η καλλιτεχνική γενιά του internet, του youtube κ του facebook και η επιτυχία μας μετριέται σε views κ likes. Οι πολυτελείς αίθουσες, οι ακριβές γκαλερί κ η τηλεόραση λογικά μπορούν κ χωρίς εμάς..

  Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
  Στις επόμενες μέρες βγαίνει η νέα μας ταινία με τίτλο «Τώρα εγώ», ενώ ήδη βρίσκονται στα σκαριά άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους κ ένα videoclip. Στο tnfilms.gr μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ακριβείς ημερομηνίες.

  Πόσο έχει αλλάξει η κρίση την εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή της χώρας;
  Η κρίση τσακίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής κ ο πολιτισμός δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ανεργία στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο σπάει ρεκόρ κ λίγοι πια μπορούν να ζήσουν εκμεταλλεύομενοι το ταλέντο τους. Ίσως τώρα είναι ώρα η εναλλακτική σκηνή να βγει με περισσότερο θράσος στο προσκήνιο. Χωρίς αυταπάτες για τρελά κέρδη, χωρίς χορηγούς, χωρίς καλλιτεχνικούς νταβατζήδες, χωρίς δεσμά.
  Στην τελική, η πραγματική άνθιση των τεχνών γενικότερα, δύσκολα θα έρθει χωρίς την παράλληλη κοινωνική απελευθέρωση. Η ελεύθερη έκφραση προϋποθέτει ελεύθερες συνειδήσεις κ ελεύθερους ανθρώπους. Η γενιά μας έχει μια ελπίδα να καταφέρει να ανατρέψει το σκηνικό που έχει στηθεί, να ζήσει όπως ονειρεύτηκε κ να νικήσει σε αυτή τη μάχη .. αρκεί να το παλέψει. Τότε ίσως ο κινηματογράφος της επόμενης γενιάς να έχει να αφηγηθεί τις πιο όμορφες ιστορίες.
  Μένει να δούμε..


   


      
   
   
   
   
   

   
  © 2022 TiiiNewzFilms, Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία

  Μια ιστορική παραγωγή της interTEN από το 2007