home     projects     newz     identity     crew     linx     contact


 • newz 2022
 • αρχείο
 • newz

  01.08.2013
  Συνέντευξη ΑΚΣ tiiinewzfilms στο περιοδικό SOUL

  Η ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms παραχωρεί συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βάγια Ματζαρόγλου για το περιοδικό SOUL (τεύχος Ιούλιος - Ιούνιος 2013).
  Το περιοδικό SOUL εκδίδεται από το 2006. Ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Αν σπάσεις τη λέξη γράμμα-γράμμα, βγαίνει η ιδέα-concept του πιο όμορφου ελληνικού περιοδικού: Secrets Of Urban Life. Το SOUL αποκωδικοποιεί τα μυστικά της ζωής στη μητρόπολη. Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι, Βερολίνο, Τόκιο. Η νεανική κουλτούρα κωδικοποιεί, ανταλλάσσει, εκρήγνυται, επικοινωνεί, δημιουργεί, καθορίζει. Μια ψύχραιμη, μοντέρνα και designάτη αφήγηση για τις μέρες, τις νύχτες, τους δρόμους, τους ήχους, τους ήρωες και τις εικόνες που μας περιβάλλουν.
  Εικονοκλαστικό, εναλλακτικό, καλωδιωμένο. Νέα,γενναία Ελλάδα, ξεσκαρταρισμένη από την τηλεοπτική μιζέρια. Η αρχιτεκτονική, το παζλ, το ταξίδι, οι ιδέες, οι πιο όμορφοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι σε ένα περιοδικό που παρατηρεί και γράφει για τη ζωή. Πρωτοποριακός σχεδιασμός, μοναδικό φορμά, εικαστική αντίληψη που ταυτόχρονα ξέρει να το «βρομίζει». Σε ένα περιοδικό τοπίο όπου βασιλεύει η ομοιομορφία και η επανάληψη, η «συμμορία» από τη Θεσσαλονίκη χτυπάει κάθε μήνα αμετανόητα ψυχωμένα.


   


  H συνέντευξη:


  Γιατί «ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία» και τι σημαίνει «tiiinewzfilms»;
  ʼτυπη γιατί ποτέ δεν υπακούσαμε στους κινηματογραφικούς κανόνες και Συμμορία γιατί σαν συλλογικότητα πάντα κινούμαστε στις παρυφές του καλλιτεχνικού περιθωρίου. 
  Το tiiinewzfilms προήλθε to 2006 από ατάκα εσωτερικής κατανάλωσης που δε σημαίνει κάτι περισσότερο από το «Τι νέα;».  Το συγκεκριμένο όνομα μας χάριζε τη σιγουριά ότι κανείς δεν θα το έχει σκεφτεί πριν από μας. Τελικά συνειδητοποιήσαμε κανείς δεν μπορεί κ να το προφέρει, πέρα από μας .

  Πόσα μέλη αποτελούν τη Συμμορία σας;
  Στον βασικό πυρήνα είμαστε τρεις (Θάνος Καρβούνης, Δήμος Καπόγιαννης και Axel Καπόγιαννης). Διαρκώς βέβαια συνεργαζόμαστε με αρκετό κόσμο που δε θεωρείται μέλος μας, αλλά σε κάθε ευκαιρία στηρίζει το εγχείρημά μας.

  Πόσες ταινίες έχετε γυρίσει; Πού μπορεί να τις δει κανείς;
  Έχουμε γυρίσει επτά ταινίες μικρού μήκους κ μια μεσαίου. Όλες είναι αναρτημένες στο site μας, www.tnfilms.gr, μαζί με videoclips, videoart κ παρουσιάσεις  που έχουμε επιμεληθεί. Κατά καιρούς βέβαια οι ταινίες μας περιφέρονται σε μικρά ή μεγαλύτερα φεστιβάλ, σε πολιτιστικά στέκια, λέσχες αλλά και μικρά εναλλακτικά καφέ.

  Πώς αλήθεια εκφράζει κανείς «ευθαρσώς ό,τι πιο νέο στο χώρο του σινεμά»;
  Αν ήταν να πούμε ιστορίες που έχουν ξαναειπωθεί, δεν θα είχε αρκετό νόημα. Διεκδικούμε την ανατροπή της θεωρίας περί παρθενογένεσης στην τέχνη κ αυτό από μόνο του θέλει αρκετό θράσος.

  Πού συνίσταται το προβοκατόρικο των ταινιών σας; Στην υπόθεση; Στη σκηνοθεσία και τα γυρίσματα; Στον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό;
  Θεωρούμε πως το όλο στήσιμο των ταινιών μας είναι από μόνο του προβοκατόρικο. Συνήθως παρουσιάζουμε καθαρά όμορφα πρόσωπα που κρύβουν αρρωστημένες εμμονές και αδυναμίες που από τη μία μπορεί να σοκάρουν με την ωμότητά τους κ από την άλλη μπορεί να θυμίσουν στο θεατή δικά του καλυμμένα πάθη. Τα σενάριά μας είναι γεμάτα παγίδες και αφήνουν περιθώρια για ποικίλες ερμηνείες, ανάλογα με τις παραστάσεις κ την ψυχοσύνθεση του δέκτη. Φυσικά, πολλές φορές έχουμε γίνει αποδέκτες αρνητικής κριτικής από συντηρητικούς θεατές κ αυτό κυρίως μας χαροποιεί. Αποτυχία θα ήταν να περνούσαμε απαρατήρητοι.

  «Αμφισβητώντας κατάμουτρα κάθε είδους αυθεντίες γύρω από το χώρο του cinema, απορρίπτοντας κάθε πεπατημένη φόρμουλα κινηματογράφησης κ πάνω απ’ όλα χλευάζοντας την προσπάθεια καπηλείας της ματαιοδοξίας εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών από τους σύγχρονους επαγγελματίες δασκάλους της τέχνης, η tiiinewzfilms κυρήσσει με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο ένα μανιασμένο αντάρτικο έκφρασης κόντρα στο μονόδρομο της άκριτης αποδοχής του mainstream κ του life style της καλλιτεχνικής υποταγής». Ποια είναι όμως η δική σας αντιπρόταση; Ποιο το δημιουργικό σας μανιφέστο, η φιλοσοφία σας;
  Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι σεβόμαστε τους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει να ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο κ να ζουν από αυτό. Το ζήτημα είναι ότι σίγουρα πριν την κρίση, αλλά κ σε ένα βαθμό σήμερα, το σύστημα καθόριζε με αυστηρό τρόπο ποια καλλιτεχνικά προϊόντα θα καταναλώσει ο μέσος θεατής, οδηγώντας τον αργά ή γρήγορα στην πολιτιστική αποχαύνωση. Σκυλάδικα, υποκουλτούρα, απολιτίκ τέχνη μακρυά από τις ανάγκες της πλειοψηφίας του κόσμου .. κ όλα αυτά με το περιτύλιγμα του lifestyle, της χλιδής κ των κατά παραγγελία άρθρων γλυψίματος.
  Εμείς μέσα από τις δουλειές μας σε πρώτο επίπεδο ικανοποιούμε τη δική μας εσωτερική ανάγκη για ελεύθερη έκφραση. Δεν έχουμε σπουδάσει κινηματογράφο, δεν έχουμε πλήρη εξοπλισμό, δεν έχουμε διανομή και έχουμε αποσυνδέσει πλήρως το παράγοντα κέρδος από την παραγωγή μας. Με πειραματισμό, λάθη κ καθυστερήσεις, θα πούμε την ιστορία μας ολοκληρωμένα στη μικρή φόρμα και θα κάνουμε τα πάντα να πάει η ταινία μας παντού. Μέσω internet, μέσω φεστιβάλ, μέσω blogs, sites κ περιοδικών που θα μας φιλοξενήσουν.

  Ποιο σινεμά και ποιος κινηματογραφιστής σας εμπνέει;
  Βλέπουμε διάφορα ήδη κινηματογράφου κ προφανώς δεν βλέπουμε κ οι τρεις τα ίδια. Σε επίπεδο καταβολών είναι πιθανό να αναγνωριστούν στις ταινίες μας επιρροές David Lynch. Πάντως από τους νέους δημιουργούς, αξίζει κανείς να ζηλέψει τις δουλειές του Romain Γαβρά.

  Πώς βιοπορίζεται κανείς που κάνει το σινεμά της δικής σας φιλοσοφίας σας;
  Βιοποριζόμαστε όπως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων της γενιάς μας, ανεξάρτητα από το αν κάνει σινεμά ή όχι. Δουλεύουμε στις «κανονικές» μας δουλειές, αγχωνόμαστε όταν καθυστερούν να μας πληρώσουν, προσπαθούμε να ξεκλέψουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε ταινίες. Ανήκουμε στη γενιά που βιώνει την κρίση, ελπίζουμε να ανήκουμε κ στη γενιά που θα την ανατρέψει.   
   
   
   
   
   

   
  © 2022 TiiiNewzFilms, Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία

  Μια ιστορική παραγωγή της interTEN από το 2007