home     projects     newz     identity     crew     linx     contact


 • newz 2022
 • αρχείο
 • newz

  09.07.2010
  Αφιέρωμα στην ΑΚΣ tiiinewzfilms στο περιοδικό "Υποβρύχιο"

  Το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου του free press περιοδικού "Υποβρύχιο" παρουσιάζει αφιέρωμα στην ΑΚΣ tiiinewzfilms και το ευρύτερο DIY κινηματογραφικό κίνημα.  Παράλληλα παρουσιάζεται η κινηματογραφική ομάδα Otinanai Productions, μέλος κ αυτή του Ελληνικού Δικτύου Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών ChainFree.
  Το άρθρο των δημοσιογράφων Θοδωρή Αντωνόπουλου κ Νατάσας Κεφαλληνού ΕΔΩ


  Το περιοδικό "Υποβρύχιο" διανέμεται πανελλαδικά κ πιο συγκεκριμένα στα εξής σημεία.


  DIY CINEMA
  Των Θοδωρή Αντωνόπουλου, Νατάσας Κεφαλληνού


   «Ο κινηματογράφος θα γίνει τέχνη όταν τα μέσα που χρησιμοποιεί θα κοστίζουν όσο το μολύβι και το χαρτί» έλεγε γύρω στα 1930 ο Ζαν Κοκτό. Τα λόγια του έγιναν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  Οκτώ δεκαετίες αργότερα, και αφού κύλησε πολύ νερό στο τεχνολογικό αυλάκι, το κόστος για τη δημιουργία μιας ταινίας κατέβηκε στο… ψυχολογικό όριο των 0 ευρώ. Ταυτόχρονα, η τεχνολογική ανάπτυξη έδωσε τη δυνατότητα ώστε η διάδοση μιας ταινίας να περάσει από τα γαμψά νύχια της κινηματογραφικής βιομηχανίας στα λευκά κρινοδάχτυλα της καλής νεράιδας που λέγεται διαδίκτυο.
   
  Τα ευχάριστα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας ακόμη και στις… απάτητες βουνοκορφές της αθηναϊκής και όχι μόνο μητρόπολης. Και τότε στήθηκε το… αντάρτικο. Μην πάει όμως ο νους σας στο κακό, το αντάρτικο της δικής μας ιστορίας έχει το χέρι πατημένο στην... κάμερα, μοντάροντας κατά ριπάς, με στόχο να διασπείρει ανεξέλεγκτα τις εικόνες του, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για το… αντάρτικο στη βιομηχανία του κινηματογράφου, που συναποτελείται από δεκάδες πλέον «πυρήνες» ανεξάρτητων κινηματογραφιστών.
   
  «Πριν από τρία χρόνια υπήρχαν μόλις 2-3 ομάδες με δουλειές στο ίντερνετ, τώρα είμαστε δεκάδες» μας λέει ο Θάνος Καρβούνης, που συμμετέχει στην άτυπη κινηματογραφική συμμορία tiiinewzfilms. Οι αντάρτες κινηματογραφιστές, έχοντας κατά νου το «βαδίζουμε μαζί και χτυπάμε χώρια», συγκρότησαν ένα δίκτυο από 14 ερασιτεχνικές κινηματογραφικές ομάδες με το όνομα Chain Free, το οποίο ήδη έχει πραγματοποιήσει δύο επιτυχημένα φεστιβάλ.
   
  Οι θιασώτες του ανεξάρτητου κινηματογράφου είναι κυρίως νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι, που ενδιαφέρονται για το διαφορετικό, το cult, αλλά και ένα πιο αγνό είδος δημιουργίας, που δεν το έχει ακουμπήσει το εμπόριο. Το κοινό που τους παρακολουθεί μέσω διαδικτύου ανέρχεται σε χιλιάδες (η πιο δημοφιλής ταινία της tiiinewzfilms έχει 18.000 χτυπήματα στο youtube!)
   
  Μα είναι τόσο εύκολο; «Ναι. Αρκεί να έχεις μια κάμερα, έναν υπολογιστή και μια καλή ιδέα» επιμένει ο Θάνος. Χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο, να έχεις διάθεση για πειραματισμό, ενώ λίγο διάβασμα απ’ το ίντερνετ δεν είναι κακή ιδέα. Με τα πολλά αρχίζουν να με πείθουν και τους ζητάω καμία καλή συμβουλή για το ξεκίνημα. «Πρώτον, do it yourself. Δεύτερον, do it your way. Τρίτον, φροντίστε να το διασκεδάσετε!» είναι η αρχική συνταγή του καλού ερασιτέχνη κινηματογραφιστή. Επίσης, «για τις επικίνδυνες σκηνές χρησιμοποιείτε πάντα… άνεργους λαθρομετανάστες, που κανείς δεν θα μπει στον κόπο να ψάξει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά! Και μην ακούτε όσους σας δίνουν καλές συμβουλές» λένε οι Δημήτρης Παπαβασιλείου και Γιώργος Παπαϊωάννου, μέλη της κινηματογραφικής ομάδας otinanaiproductions.
   
  Το 1999 δύο συμφοιτητές από το ΑΠΘ, ο Δημήτρης Παπαβασιλείου και ο Γιώργος Παπαϊωάννου, αποφάσισαν να γυρίσουν μια ανεξάρτητη no budget ταινία. Ξεκίνησαν 2 άνθρωποι και κατέληξαν 11 «άξεστα κτήνη και μια αθώα κορασίδα». Η πρώτη δουλειά της OTiNaNAi Productions ήταν το The Blair Kitch Project και έκτοτε καταγράφουν στο ενεργητικό τους 13 ταινίες που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το www.otinanaiproductions.gr.
  Την υπόθεση της καινούργιας τους ταινίας Δον Δημήτριος μάς αποκαλύπτουν σε παγκόσμια πρώτη: «Βρισκόμαστε σε ένα σουρεαλιστικό παράλληλο σύμπαν στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Η πόλη έχει τον δικό της προστάτη-ήρωα, τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Χρυσή Ιερουσαλήμ», ζει ανάμεσα στους πολίτες και καταπολεμά το έγκλημα. Το βράδυ των εγκαινίων του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης χτυπά και απειλεί τη Νύμφη του Θερμαϊκού. Ο Σούπερ Δημήτριος έχει μόνο 24 ώρες για να αποτρέψει το σατανικό σχέδιό του…»
  Η ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms δημιουργήθηκε το 2006 από μια παρέα φοιτητών της Γεωπονικής, που είχε βαρεθεί τα μαθήματα της σχολής κι «αποφάσισε να πάρει την… τέχνη στα χέρια της». Μετά από 4 μήνες εντατικής δουλειάς μάς παρουσίασαν το «V for Veronica».
  Από τότε δημιουργούν ακατάπαυστα: έχουν ήδη φτιάξει 1 ταινία μεσαίου μήκους, 5 μικρού, 6 video clip και 2 video art (όλα στο www.tnfilms.gr). Μάλιστα, έχουν λάβει και τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, για την ταινία Καφέ στην Μπενάκη.
  Όπως μας λένε, «τώρα που η τρομοκρατία της κρίσης τσακίζει τα όνειρα της νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο, η tiiinewzfilms σηκώνει από το έδαφος τα πιο πρωτόγονα κι ακατέργαστα κινηματογραφικά της ένστικτα κι εξαπολύει απειλές και υποσχέσεις για ακόμα πιο βλάσφημες, ακόμα πιο προβοκατόρικες δημιουργίες».   
   
   
   
   
   

   
  © 2022 TiiiNewzFilms, Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία

  Μια ιστορική παραγωγή της interTEN από το 2007