home     projects     newz     identity     crew     linx     contact


 • newz 2021
 • αρχείο
 • newz

  04.06.2010
  Περιοδικό Αναιρέσεις : Αφιέρωμα στην ΑΚΣ tiiinewzfilms

  Στα πλαίσια της συμμετοχής της ΑΚΣ tiiinewzfilms στο φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2010 (4,5,6 Ιούνη - Γεωπονική) με τίτλο "Κινηματογραφιστές της υπόγειας σκηνής" το περιοδικό των Αναιρέσεων κ η δημοσιογράφος Νατάσα Κεφαλληνού αφιερώνουν μια σελίδα στη λειτουργία της ομάδας.


  Το κείμενο ΕΔΩ.  Αμετανόητοι ερασιτέχνες κινηματογραφιστές

  Μια φορά και ένα καιρό (εν έτη 2006), μια παρέα φοιτητών από τη Γεωπονική, που όπως φαίνεται είχε βαρεθεί τα μαθήματα της σχολής, αποφάσισε να πάρει την… τέχνη στα χέρια της. Αν και τα μέσα που διέθετε γι’ αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα ήταν πενιχρά - μια κάμερά, έναν υπολογιστή και μηδενικό budget- δεν πτοήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα – με κέφι, μεράκι και όρεξη, με αρκετό πειραματισμό και διάβασμα απ’ το ίντερνετ σκάρωσε, μετά από τέσσερις μήνες γυρισμάτων και μοντάζ, το πρώτο μαύρο βλάσφημο δημιούργημά της, την ταινία V for Veronica.

  Έτσι γεννήθηκε η άτυπη κινηματογραφική συμμορία tiiinewzfilms. «Μας άρεσε να λέμε ιστορίες και αφού μπορούσαμε να τις οπτικοποιήσουμε, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε» μας εξηγεί ο Θάνος Καρβούνης πώς ξεκίνησαν. Η ιστορία αυτή κρατά πλέον τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η... συμμορία έχει πραγματοποιήσει πολλαπλά «χτυπήματα»: 1 ταινία μεσαίου μήκους, 5 μικρού, 6 video clip και 2 video art (όλα μπορείτε να τα δείτε στο καλαίσθητο site τους www.tnfilms.gr). Μάλιστα έχουν λάβει και τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, για την ταινία Καφέ στην Μπενάκη.

  Η tiiinewzfilms αποτελείται από ένα βασικό πυρήνα 4-5 μελών, συχνά πυκνά όμως προχωρά σε… νέες στρατολογήσεις, π.χ. ερασιτεχνών ηθοποιών, για την πραγματοποίηση των ταινιών της. Σ΄ αυτή τη… συμμορία ιεραρχίες δεν υπάρχουν, «όλοι είναι ίσοι και κάθε ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί, αρκεί να είναι καλή και να μπορεί να αξιοποιηθεί» λέει ο συνομιλητής μας. Ούτε δομή υπάρχει, αφού «οι θέσεις και οι ρόλοι είναι ανοιχτοί. Βέβαια στην πορεία φάνηκε ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα κάτι» εξηγεί ο Θάνος, που συνήθως «κρύβεται» πίσω από τη σκηνοθεσία, ενώ συχνά πυκνά εμφανίζεται και μπροστά απ’ την κάμερα.

  «Προσπαθούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες, τα άγχη, τις εμμονές μας. Αυτά οπτικοποιούμε: Ιστορίες που μας έχουν συμβεί, στο στρατό, στη δουλειά, στις σχέσεις». Ζητούμενο τους; Η ελεύθερη έκφραση, η αλληλεπίδραση με το κοινό «μέσα από ένα αποτέλεσμα όσο γίνεται πιο έξυπνο, καλαίσθητο και τεχνικά άρτιο». Το κριτήριο του κέρδους δεν αγγίζει τη δουλειά τους: οι ταινίες γίνονται με μηδέν ευρώ και διαδίδονται δωρεάν μέσω ίντερνετ (site, blog κ.ά.) ή από χέρι σε χέρι με DVD. Και μη σκεφτείτε ότι έχουν κάνει την… ανάγκη φιλότιμο, κάθε άλλο: το μηδενικό κόστος/κέρδος είναι διακηρυγμένη αρχή τους. «Δεν θέλουμε να βγάλουμε λεφτά απ’ αυτό, ούτε στοχεύουν να πάρουμε χορηγίες και κρατικές χρηματοδοτήσεις» επισημαίνει ο Θάνος. ʼλλωστε βιοπορίζονται από άλλες εργασίες και ασχολούνται με την tiiinewzfilms αποκλειστικά στον ελεύθερο τους χρόνο.

  Όλοι τους αμετανόητοι ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, αρνούμενοι να μπουν κάτω από την ταμπέλα του καλλιτέχνη, προτιμούν να κινούνται στις παρυφές του καλλιτεχνικού περιθωρίου, επιχειρώντας να εκφράσουν ό,τι πιο νέο και καινοτόμο στο χώρο του ανεξάρτητου σινεμά. Στο μίνι μανιφέστο τους διακηρύσσουν: «Αμφισβητώντας κατάμουτρα κάθε είδους αυθεντίες γύρω από το χώρο του σινεμά, απορρίπτοντας κάθε πεπατημένη φόρμουλα κινηματογράφησης και πάνω απ’ όλα χλευάζοντας την προσπάθεια καπηλείας της ματαιοδοξίας εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών από τους σύγχρονους επαγγελματίες δασκάλους της τέχνης, η tiiinewzfilms κηρύσσει με τον πλέον κρυστάλλινο τρόπο ένα μανιασμένο αντάρτικο έκφρασης κόντρα στο μονόδρομο της άκριτης αποδοχής του mainstream και του life style της καλλιτεχνικής υποταγής».

  Το ενδιαφέρον είναι ότι το εγχείρημα τους, εκτός απ’ τις αισθητικές του αξιώσεις, αποτελεί και εναλλακτική πρόταση για μια πραγματικά δημιουργική, αδιαμεσολάβητη, αντιεμπορευματική αξιοποίηση του πολύτιμου ελεύθερου χρόνου μας. «Σε μία εποχή που μας λένε να κύψουμε το κεφάλι, που αποσπούν ακόμη και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας - εμείς λέμε στη γενιά μας ότι υπάρχουν τρόποι να εκφραστεί ελεύθερα, να εργαστεί αξιοπρεπώς, να ερωτευτεί – αρκεί να την ψάξει, να μην θεωρήσει ότι η κατάσταση είναι αμετάβλητη» υποστηρίζει ο Θάνος.

  Η πρόταση τους δεν απευθύνεται σε λίγους και ειδικούς, αλλά σε όλους: «Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Αρκεί να έχει μια κάμερα, έναν υπολογιστή και μια καλή ιδέα», επιμένει. «Φυσικά αν δεν υπήρχαν οι νέες τεχνολογίες δεν θα μπορούσαμε ούτε να φτιάξουμε ούτε να διαδώσουμε τις ταινίες. Παλιά ήταν πιο δύσκολα: Χρειάζονταν φράγκα ή να ‘’κάτσεις’’ στις εταιρείες διανομής. Τώρα όμως δεν έχεις δικαιολογία, αν θέλεις μπορείς».

  Τα τελευταία χρόνια, το… αντάρτικο στη βιομηχανία του κινηματογράφου όλο και γενικεύεται, διασπείροντας ανεξέλεγκτα τις εικόνες του। «Πριν τρία χρόνια υπήρχαν μόλις 2-3 ομάδες με δουλειές στο ίντερνετ, τώρα είμαστε δεκάδες»। Ήδη έχει συγκροτηθεί και ένα δίκτυο από 14 ερασιτεχνικές κινηματογραφικές ομάδες -μεταξύ των οποίων και η tiiinewzfilms, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του- με το όνομα Chain Free। Στόχος του η αλληλοστήριξη των ομάδων, η ανταλλαγή εξοπλισμού και κοινού, η προώθηση του νέου ρεύματος ανεξάρτητων κινηματογραφιστών। Μάλιστα έχουν πραγματοποιήσει και δύο επιτυχημένα φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, με μαζική προσέλευση κόσμου। Όσο για τους κοινό/θιασώτες του… αντάρτικου, ολοένα και πληθαίνουν, «παρόλο που δεν μας επέβαλε η διαφήμιση στο Μέγκα, δεν είμαστε σφηνωμένη ιδέα στο θεατή, και χρειάζεται κανείς να ψάξει για να βρει τη δουλειά μας». Κάτι ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της κυρίαρχης τέχνης…   
   
   
   
   
   

   
  © 2021 TiiiNewzFilms, Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία

  Μια ιστορική παραγωγή της interTEN από το 2007