newz
26.12.2010
Έξι ομάδες - μέλη του Ελληνικού Δικτύου Αναξάρτητων Κινηματογραφιστών Chainfree, μεταξύ των οποίων κ η ʼΚΣ tiiinewzfilms, παραχωρούν συνέντευξη στο TVXS κ την Τζένη Τσιροπούλου.
Το άρθρο τιτλοφορείται Chainfree Cinema "Δέν έχουμε παρά να χάσουμε τις αλυσίδες μας" κ καταχωρείται στην κατηγορία Πολιτισμός > Cinema της ιστοσελίδας.
Το κείμενο ΕΔΩ.
ChainFree Cinema: «Δεν έχουμε παρά να χάσουμε τις αλυσίδες μας»
Ανεξάρτητοι δημιουργοί, νέοι κινηματογραφιστές με φαντασία και όνειρα για ένα διαφορετικό σινεμά ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να «σπάσουν τα δεσμά του κινηματογραφικού κατεστημένου». Αλληλεγγύη, συνεργασία, ελεύθερη έκφραση, φρέσκες ιδέες και πρωτοτυπία είναι η αντιπρόταση του Ελληνικού Δικτύου Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών «Chainfree» στη βιομηχανία του τυποποιημένου και άτολμου θεάματος. Η Chainfree δημιουργήθηκε από τους Θάνο Κερμίτση, ʼρη Καπλανίδη, Γιάννη Ρουμπούλια και Γιάννη Τζουβελέκη και συνεχώς νέες ομάδες εμπλουτίζουν το δυναμικό της με στόχο, τι άλλο από, μια κινηματογραφική επανάσταση!
Συνέντευξη στην Τζένη Τσιροπούλου
Τι είναι η Chainfree και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της;
Θάνος Κερμίτσης (Underworld Films): Η Chainfree είναι ένα κινηματογραφικό κίνημα νέων ανθρώπων. Ένα Δίκτυο που περιλαμβάνει κάτω από την σκεπή του νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, είτε επαγγελματίες, είτε σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών, είτε ερασιτέχνες. Αυτοί οι νέοι κινηματογραφιστές, χρησιμοποιούν συνήθως δικά τους μέσα για την παραγωγή των ταινιών τους και κυρίως με πολύ χαμηλό ή και μηδενικό κόστος.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία της Chainfree ήταν λίγοι και απλοί. Όλοι γνωρίζουμε πόσες δυσκολίες έχει το να κάνει κανείς μια ταινία με πολύ χαμηλό κόστος και χωρίς καμία βοήθεια από εξωτερικούς φορείς. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι όμως που παρά τις δυσκολίες δημιουργούν και δεν το βάζουν κάτω. ʼνθρωποι που έχουν κουραστεί από τα ίδια και τα ίδια και δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα να βγουν προς τα έξω και να εκφραστούν. Έτσι δημιουργήθηκε η Chainfree, σαν ένα κίνημα, που προσπαθεί να δώσει βήμα σε νέους ανθρώπους, με το να τους φέρει κοντά και να προωθήσει τη μεταξύ τους συνεργασία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Chainfree εκφράζει την νέα γενιά των Ελλήνων κινηματογραφιστών.
Ποιες είναι οι «αλυσίδες» που εγκλωβίζουν τους νέους κινηματογραφιστές στο ξεκίνημά τους;
Θάνος Καρβούνης (ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms): Η τράπουλα στο κινηματογραφικό στερέωμα στη χώρα είναι από καιρό μοιρασμένη και μάλιστα τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Αν επιλέξεις να απέχεις από τη διαπλοκή του κατεστημένου, τότε σίγουρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, οι πόρτες κλειστές και μόνο ροδοπέταλα δε βρίσκεις κάτω από τα πόδια σου. Αν σε αυτά προσθέσεις την έλλειψη οικονομικών πόρων και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, τότε οι αλυσίδες γίνονται όλο και πιο βαριές. Βέβαια, δε μένει παρά να τις χάσουμε…
Γιώργος Παπαιωάννου, Δημήτρης Παπαβασιλείου (otinanai_productions): Το χειρότερο για ένα νέο ανεξάρτητο κινηματογραφιστή είναι η απομόνωση, τόσο από τους άλλους κινηματογραφιστές όσο και από το κοινό. Η συμμετοχή μας στο δίκτυο της Chainfree, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την απομόνωση.
Κώστας Σκύφτας (Yerwolves Team): Τεχνικά μέσα, κυρίως, που κοστίζουν. Αν θες να σε πάρουν στα σοβαρά και να μην φαίνεται η ταινία σου σαν παιδικό party γενεθλίων, πρέπει να έχεις και αξιοπρεπή εικόνα. Αλλά για να περάσεις στην αξιοπρεπή εικόνα πρέπει να κάνεις πολλές κακογυρισμένες απόπειρες για να του «πάρεις τον αέρα».
Σας ενδιαφέρει, παρά το γεγονός ότι είστε ανεξάρτητοι, να γίνετε ανταγωνιστικοί απέναντι στους υπόλοιπους κινηματογραφιστές ή δε θα θέλατε να «βουτήξετε» σε αυτήν την “αρένα”;
Γιάννης Τζουβελέκης (Underworld Films, 4th Wall Pictures): Προσωπικά, ναι, θα ήθελα να δω την Chainfree να γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστική απέναντι στους επαγγελματίες κινηματογραφιστές, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε στον κινηματογραφικό χάρτη της Ελλάδας το ενδεχόμενο του να μπορείς να γυρίσεις ταινίες που έχουν κάτι διαφορετικό ή φρέσκο να πουν χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη χρημάτων. Δηλώνοντας, βέβαια έτσι, ότι, αν χωρίς χρήματα μπορούμε να βγάλουμε κάτι ποιοτικό, φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αν είχαμε τις κατάλληλες συνθήκες.
Θάνος Καρβούνης (ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms): Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε να ανταγωνιστούμε άλλους κινηματογραφιστές. Ο εχθρός για μας είναι ο κυρίαρχος πολιτισμός που προσπαθεί να μας επιβάλλει το σύστημα. Το σκυλάδικο, το trash tv, το τηλεκουτσομπολιό, η προπαγάνδα των ΜΜΕ, μας χτυπούν καθημερινά και εμείς σε αυτούς οφείλουμε να απαντήσουμε με τη δική μας πρόταση. Η ελεύθερη έκφραση μέσω των εικόνων πρέπει να περάσει στα χέρια των πολλών, στην ίδια λογική με την επιτυχία των blogs. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι αντάρτες κινηματογραφιστές.
Πέρα από τη συμμαχία με το Internet, υπάρχει η δυνατότητα μια ανεξάρτητη παραγωγή όπως οι δικές σας να φτάσει και στην κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα, αλλά και γιατί όχι στο εξωτερικό; Ποια είναι τα εμπόδια που μπορεί να δυσχεραίνουν αυτή τη διαδρομή;
Θάνος Κερμίτσης (Underworld Films): Αυτή τη στιγμή, η μόνη δυνατότητα για να φτάσει μια ανεξάρτητη παραγωγή σε κινηματογραφική αίθουσα είναι μέσω των φεστιβάλ τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Εναλλακτικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός βέβαια από το να προσεγγίσει κανείς κάποια εταιρία διανομής ή κάποια κινηματογραφική αίθουσα για προβολή της ταινίας του, κάτι το οποίο έχουμε κάνει τόσο σε κάποιες εταιρίες όσο και σε γνωστές αίθουσες, αλλά μας αγνόησαν χωρίς καν να δουν τις ταινίες μας. Τα εμπόδια είναι ουσιαστικά η πηγή του αρχικού προβλήματος, το ότι ως Chainfree ή μεμονωμένα ο καθένας μας δεν έχουμε παραγωγή, διανομή κλπ.
Νώντας Σαπίδης(UneFrape Productions): Το θέμα είναι τι δέχεται ο ελληνικός κινηματογράφος, ο οποίος χειραγωγεί και βομβαρδίζει το κοινό με κακόγουστες σεξοκωμωδίες, ενώ παράλληλα ανεξάρτητες πολυβραβευμένες παραγωγές παίζονται σε ένα μόνο συνοικιακό κινηματογράφο της Αθήνας σε όλη τη χώρα. Θέτει όρια στο τι μπορεί να προβληθεί και εκφράζει κάτι το οποίο ο ανεξάρτητος κινηματογράφος συνεχώς του αντιτίθεται. Οι κινηματογραφικές αίθουσες έχουνε γεμίσει με ελληνικές ταινίες, οι οποίες έχουν ανέμπνευστα σενάρια και δεν προβληματίζουν. Βέβαια πολλές φορές και το ίδιο το κοινό δεν είναι διατεθειμένο να προβληματιστεί, καθώς γίνεται διαρκώς μια πλύση εγκεφάλου από τα media με ανούσια realities, κωμικές σειρές χωρίς ίχνος χιούμορ και κοινωνικές σειρές που δεν έχουν να πουν τίποτα καθώς δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική ζωή.
Ποια θεωρείτε τα κακώς κείμενα του ελληνικού κινηματογράφου; Τι έχουν να αντιπροτείνουν σε αυτά οι Chainfree;
Γιώργος Παπαιωάννου, Δημήτρης Παπαβασιλείου (otinanai_productions): Το χειρότερο για εμάς, είναι η επανάληψη ιδεών και η έλλειψη πρωτοτυπίας. Οι δημιουργοί που αποτελούν μέρος της ελληνικής βιομηχανίας κινηματογράφου, λειτουργούν βιοποριστικά και ως εκ τούτου, οδηγούνται σε πιο ασφαλείς λύσεις. Η Chainfree αποτελείται από άτομα που δεν αποτελούν ακόμα κομμάτι αυτού του χώρου με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτοί σε πιο πρωτότυπες και πιο τολμηρές ιδέες.
Κώστας Σκύφτας (Yerwolves Τeam): Θέλω να μπορώ να πηγαίνω στο cinema να δω μια ελληνική ταινία και να μην φαίνεται σαν να βλέπω τηλεοπτική σειρά. Προς το παρόν είτε είμαστε τέρμα κουλτούρα είτε τέρμα σεξοκωμωδία. Προσωπικά θέλω να δω μια καλή ελληνική ταινία δράσης.
Να περιμένουμε το 2ο Chainfree Festival;
Θάνος Καρβούνης (ʼτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms): Το 2ο Chainfree Film Festival εκτός απροόπτου θα διεξαχθεί τον Απρίλη του 2011 στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Αυτή ίσως είναι η επιτυχία της ChainFree. Οι ταινίες της χωράνε στις κυριλέ αίθουσες του Ιδρύματος Κακογιάννη, στα πολιτικά φεστιβάλ των Αναιρέσεων και του B-Fest, σε παλιούς κινηματογράφους όπου διεξάγονται underground φεστιβάλ και φυσικά στο μεγάλο «λιβάδι» του internet όπου «φυτρώνουν» και αναπτύσσονται οι πιο καινοτόμες και ελπιδοφόρες ιδέες.
Για περισσότερα online films: www.chainfreecinema.blogspot.com mail: chainfreecinema@gmail.com
|